Suurperheen Arki

Suurperheen Arki

keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Asiaa ruuasta / kukkakaali

Olen jälleen päättänyt, että tulevina viikkoina keskitymme enemmän erääseen kasvikseen, nimeltään Kukkakaali. Joskus aikoja aikoja sitten otin tiettyjä kasviksia tehostettuun tarjoiluun, että niihin totuttaisiin paremmin. Esimerkiksi kesäkurpitsa oli joskus yli vuosi sitten lapsista hieman arveluttava, mutta kun sitä tarjoiltiin tehostetun useasti niin siitä oppivat kaikki yllättäen tykkäämään. Parsakaalille kävi samoin. Nyt olen huomannut, että silloin kun sattuu olemaan kukkakaalia, se on hieman nihkeästi menevää sorttia. Niinpä tulevat viikot kukkakaalia esiintyy meillä enemmän ruuissa. Saatanpa hieman jopa tavanomaista ruokalistaa muokkailla hommaan sopivammaksi. 

Muutenkin ruokalautasmallia hyödynnetään tarjoilussa. Puolet kasviksia suunnilleen. Ne maistuvat vaihtelevasti, mutta melko hyvin. Uunijuurekset eivät vielä ole tulleet hirveän tutuiksi ja eivät ole suuressa suosiossa. Keitoissa menee kasvis kuin kasvis. Jopa kukkakaali. 

Leipää tarjoillaan vain keittoruokapäivinä. Olen päätynyt tähän järjestelyyn lähinnä siksi, että keiton kanssa mielestäni leipä kuuluu kyllä, mutta mikäli sitä muulla ruualla tarjoillaan, niin haluttaisiin pelkkää leipää ja ruokaa jäisi syömättä. Keitot menevät muutenkin hyvin kaikilta vaikka aina syödään ensin se leipä, jonka jälkeen sitä pyydetään lisää, jonka jälkeen hoitotäti vastaa, että saa lisää kun syö ruuan ensin. Sitten jos on oikein kova nälkä, keitto menee ja otetaan leipää, mutta jos leipä täytti jo suurimman tyhjiön, keitto syödään osittain ja se jää siihen. Keitto on useasti muutenkin kevyempää ruokaa kuin muut eväät niin leipä täydentää. Muulla ruualla käy helposti niin, että ensin syödään leipä, sitten ruokaa ja sitten nälkä on jo sen verran lähtenyt, ettei enää kasviksiin tahdottaisi koskea. Meillä kuitenkin on maistettava kaikkea. Ainakin ihan vähän. Muuten makuun ei voida tottua. Yksi pojista meillä syö aina ensin salaatin ja kasvikset ja sitten vasta ruuan. Syy: hän haluaa jättää "paremman" ruuan loppuun.  =D  Joskus hän sanoo, että syö "pahat" ensin. Siihen minä aina, että "hys hys", voi sanoa, etten niin hirveästi tykkää, muuten toiset äkkiä toteavat mallista, että nämä ovat pahoja.
Toinen minkä kanssa leipää ei tarjoilla on puuro. Puuro on viljatuote kuten myös leipä, ja mielestäni aterialla ei tarvita kahta viljatuotetta. Tässä myöskin kävisi helposti niin, että ensin menisi leipä ja puuro jäisi syömättä. 
Monesti meillä toinen hoitopoika marisee, että miksi aina näitä kasviksia pitää olla. Siihen yleensä totean jotain tyyliin, että kasvikset kuuluvat joka ruualle. Kaikkialla muuallakin yleensä. 

Tulossa siis tehostettua kukkakaalin käyttöä! =)  Saatan kommentoida täällä hoidokeiden kommentteja moisesta myöhemmin. Jos vain muistan.
Hyvää helatorstaita kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti