Suurperheen Arki

Suurperheen Arki

lauantai 7. maaliskuuta 2015

Selektiivinen mutismi = valikoiva puhumattomuus

Nuorin tyttäremme 6v on nyt ollut koko esikouluvuotensa puhumatta eskapäiviensä aikana. Kotona puhutaan ja höpötetään normaalisti ja runsaastikin ajoittain. Olemme aloittaneet psykologikäynnit, mutta siinä ollaan vasta esitietojen keruu asteella, joka tuntuu kestävän. Varsinainen tytön kanssa kahdestaan tapaaminen on vasta jossain maaliskuun lopulla. Huolestuttaa hieman, kuinka ekaluokka koulussa onnistuu jossei puhuta mitään. Kuinka opettaja pystyy tietämään kuinka hyvin oppilas lukee tai tietää asioita, ellei voi viitata ja vastata, eikä lukea ääneen.
Nyt alkaa myös pikku hiljaa esikoulun oppilaat kiinnittää ilmeisesti enemmän huomiota puhumattomuuteen, koska se on kestänyt niin pitkään. Ennen hiihtolomaa opettaja soitti kotiin iltapäivällä, että hän huomasi 3 pojan (esikoululaisen) kiusaavan meidän tyttöä. Pojat olivat tytön ympärillä hokeneet, että "puhu, puhu". Tyttö oli kuulemma potkaissut yhtä poikaa ja lähtenyt muualle, jonne opettajakin oli sitten perässä mennyt. Tyttö oli ollut itsekseen kyynel silmäkulmassa. Kotona ei juurikaan suostunut kommentoimaan millään lailla koko asiaa. Hymyili vain. Periaatteessa en tietenkään kannata toisten potkimista, lyömistä tai tönimistä millään lailla, mutta toisaalta tässä on tietysti se hyvä puoli, että tyttö kuitenkin puolustautuu eikä jää uhriksi vaikkei sanokaan mitään. Huono puoli on se, että jossei voi sanallisesti puolustautua, jää vain fyysinen puolustautuminen. Viimeksi myös tyttöä hakiessani eskasta, yksi tyttö piiritti minua siinä yhden hoitajan kanssa jutellessani ja kyseli monta kertaa, että miksei "x" puhu. Eli asia alkaa häiritä kanssaoppilaita.

Koska meillä on tässä talonmyynti meneillään ollut jo pitkään ja jonkinlainen mahdollisuus tietenkin on, että muutto tulisi, vaikka kiinteistömarkkinat ovat mitä ovat tällä hetkellä, koulu todennäköisesti sitten vaihtuu ja porukka. Auttaisiko täysi muutos puhumaan normaalisti vai pahentaisiko se asiaa? Netistä on luettavissa kyllä, että pitkään jatkuessaan mutismiin voi auttaa koulun tai kokonaan paikkakunnan vaihto, jossa kukaan ei ole luokassa tietoinen millainen olet ollut ja mutisti saattaa alkaa alusta asti puhumaan normaalisti kun ennakkokäsityksiä ei ole eikä kukaan näin ollen kiinnittäisi suurta huomiota siihen, että hän puhuu yllättäen. Nykyisessä tilanteessa näen, että tytön on käytännössä enää mahdotonta alkaa puhumaan, koska siitä varsinkin niillä pojilla vasta haloo nousisi ja tyttö joutuisi suuren huomion kohteeksi. Mitä tuskin haluaa ja tietää sen varmasti itsekin. 

2 kommenttia:

  1. Mulla kans muut oppilaat (opiskelijat) kyselee miksen puhu. Jopa yksi opettaja sanoo että on pakko puhua. En reagoi millään lailla. Ennen osasin sulkea ulkopuolelle, en enään

    VastaaPoista
  2. Mulla kans muut oppilaat (opiskelijat) kyselee miksen puhu. Jopa yksi opettaja sanoo että on pakko puhua. En reagoi millään lailla. Ennen osasin sulkea ulkopuolelle, en enään

    VastaaPoista