Suurperheen Arki

Suurperheen Arki

keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Säästöä ruokakuluihin

Viikon menu roikkuu seinällä ja tarvikkeet siihen on yritetty hommata viikoksi etukäteen välttäen turhaa juoksemista kaupassa. 


Eilen lähdin mustikkaan kahden nuorimman kanssa, joista nuorin oli vastahakoinen, koska inhoaa metsässä olemista ja kävelemistä. Mutta koska isoveli oli yli-intoinen ja rakastaa tällaista toimintaa niin lähti mukaan kun ei viitsinyt yksin jäädä. Kyllähän tuo aika tuntui kuluvan sitten loppujen lopuksi mustikoita syöden ja eväskeksejä. 
Sain kerättyä 3 litraa mustikoita, jonka jälkeen oltiin kaikki kypsiä lähtemään pois. Ötökät kävivät hermoille. Myöhemmin sitten lisää. Kaikki mitä ikinä saan pakkaseen, tulee tarpeeseen. Viime talvena ei ollut yhtään mansioita eikä paljon mustikoitakaan ja kun niitä kaupasta ostaa pakastealtaasta, käypi kalliiksi. Ensi talvena en osta yhden yhtä marjaa. Vielä tulee mustaherkukoita pensaasta myöhemmin ja puolukoita metsästä. Ja luultavasti appi-ukolta. 


Mummin tuomista kanttarelleista osa myös kiehautetaan pakkaseen. Eilen tehtiin kastiketta niistä jota 9v rakastaa. Eilinen ruoka olikin lähes ilmaista. Jauhelihapihvejä tein mummin tuomasta pienestä lihaköntistä, jota jatkoin soijarouheella, että saadaan enemmän. Kukaan ei huomannut! Ei edes makuherkkä 15v. Perunat olivat appiukon perunamaalta. Näin ollen  vain mausteet yms oli itse ostettu.
Viime viikonloppu meni halvalla syöden hirvipaistia, jota pakastin on julmetun täynnä. Syksyllä tulee lisää kuitenkin. Täytyy yrittää saada seuraava erä jotenkin jauhelihaksi. Helpommin käytettävissä kuin julmetun isot paistipalat. Kaikki ilmaista. Isäntä kuuluu metsästysporukkaan. Siihen lisäksi appiukon perunoita.


Tänään tein kanawokkia. Oma kasvihuone alkaa ylituottaa keltaisia kesäkurpitsoita, joten elokuussa niitä varmaan aika monesta hoidokin ruuastakin bongataan.


Olen säästänyt joka ikisen pienenpienenkin jäännöksen kanoista joita on jäänyt yli eri ruoista. Tänään ostokana oli hieman vähissä, koska 15v paisteli illalla itselleen osasta tortillaan täyttettä. Sulattelin lisäksi minieriä pakkasesta ja sehän riitti. Itse asiassa tuli liikaakin. En osaa kokata vähän. Kun kaksi tyttöä porukasta puuttuu. Mummin mökillä.


Tilliä tuo kasvihuone tuottaa ja olen silpunnut sitä pusseihin ja purkkeihin pakkaseen jo runsaasti. Lisää vielä tehtävä. Tahdon, että se riittää ainakin jouluun saakka vähintään, ettei tarvitse kaupasta ostella vähän väliä. Kalliiksi käy. Koska talousnäkymä ensi talvelle heikkenee runsaasti, niin kaikki mitä ei tarvitse kaupasta ostaa, on kotiinpäin. En aio ostaa yhtään tilliä enkä ruohosipulia ennen joulua. Alempana ruohosipulin pussitustakin. 
Leipä maksaa. Äsken kokeilin vuokaleipää. Tuli muuten järjettömän herkullista. Netistä jostain tulostelin aiemmin ohjeita joskus. Nuorimmat sitä mättivät tuossa napaansa. Taitaa olla se vaihe kohta käsillä, että pakko alkaa vääntämään enemmän itse tätäkin.


Ne ruohosipulit.


Alati etsin ideoita säästää ruokakuluissa. Viime perjantaina tein järkyttävän havainnon. Siis TODELLA! Laskin paljonko meillä menee kuukaudessa rahaa pelkkiin muroihin. Siis niihin lähes kaupan kalleimpiin, kun muut eivät kelpaa. Eikä niistä halvempi versio vaikka samannäköisiä. (ovat kuulemma aivan hirveän pahoja.) 70 euroa!!!!!
Arvatkaa mitä oivalsin tämän oivalluksen jälkeen? Murojen syönti vähenee huomattavasti. Tästä lähtien vain YKSI muroannos päivässä per tenava. ( Vanhin ei onneksi syö muroja vaan puuroa ja maustamatonta jogurttia marjoilla ja hedelmillä. Ilman sokeria!) Ja kolmen muropaketin sijasta viikossa, en osta kuin kaksi. Jos se loppuu, voi voi!  Siirryn myös siihen halvempaan versioon. Jossei se maistu, voi voi! Sitten ostetaan riisi tai maissimuroja. Ne ovat halpoja. Tai sitten on selvittävä yhdellä kalliilla muropaketilla viikossa ellei mikää muu uppoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti